ویروس زیکا عامل یک بیماری تب دار بومی در مناطقی از آفریقا، اقیانوس آرام و آمریکای لاتین است. عامل انتقال این ویروس، نوعی پشه به نام آئدس است که غالبأ در آب های راکد آن مناطق تخم گذاری و رشد می کند. پشه آئدس، ویروس تب زرد، تب دانگ و معدودی از بیماری های دیگر بومی و نادر این مناطق را نیز منتقل می کند.

در اغلب اوقات مبتلایان به این بیماری، نشانه های گذرا و ملایمی شامل تب، سردرد، قرمزی چشم، تهوع و استفراغ، درد عضلات و خونریزی های جلدی- مخاطی دارند. این نشانه ها غالبأ بدون درمان، پس از یک هفته از بین می رود و تقریبأ ۴ نفر از هر ۵ نفری که به این بیماری مبتلا می شود، هیچ علامتی نداشته و از بیماری خود بی اطلاع هستند.

عامل انتقال این ویروس، نوعی پشه به نام آئدس است که غالبأ در آب های راکد آن منطقه تخم گذاری و رشد می کند. پشه آئدس، عامل انتقال ویروس تب زرد، تب دانگ و معدودی دیگر از بیماری های بومی و نادر این مناطق است.

پشه آئدس

این ویروس، اولین بار در سال ١٩۴٧ در آفریقا شناسایی شد و تا چند سال گذشته، نشانه‌ای از آن در آمریکای لاتین دیده نمی‌شد. پس از سال ۲۰۱۳ موارد پراکنده و انگشت‌شمار بیماری رو به افزایش رفت و شیوع زیکا ویروس در جزایر اقیانوس آرام و جنوب شرقی آسیا زنگ خطر یک بیماری نوپدید را برای پزشکان و مقام های بهداشتی به صدا درآورد. اما آنچه اپیدمی اخیر زیکا ویروس را که از پاییز امسال (اکتبر ۲۰۱۵) در برزیل آغاز شده، متمایز و نگران کننده می کند، بروز علائم نادر و ناشناخته این بیماری است. این علائم شامل یک ناهنجاری جنینی (میکروسفالی) در نوزادان و التهاب عصبی و ضعف حاد عضلانی (گیلن باره) در بزرگسالان است.

یک مرکز تحقیقات در برزیل اعلام کرد که توانسته ویروس زیکا را در بند ناف یک جنین سقط شده تشخیص دهد. این کشف نشان می‌دهد که این ویروس می‌تواند به جنین برسد.

احتمالأ انتقال ویروس از مادر به جنین در دوران حاملگی موجب اختلال در تکامل سیستم عصبی می شود.

 

میکروسفالی نوعی اختلال در رشد عصبی است که در نتیجه آن، نوزاد با سر و مغز کوچک ‌تر از حالت طبیعی (دور سر کمتر از ۴۲ سانتی‌متر) متولد می‌شود.

تنها در برزیل، شمار نوزادان مبتلا به میکروسفالی طی ۱۰ روز، از ۱۶ تا ۲۶ دی ماه سال جاری، ده درصد افزایش یافته و به ۳۸۹۳ مورد رسیده است.  در همین دوره زمانی ۴۹ نوزاد نیز در اثر ابتلای به این بیماری مرده اند. در همانحال، پژوهشگران در برزیل گفته‌اند که شواهد به دست آمده حاکی از ارتباط این بیماری با گسترش ویروس زیکا Zika در بخش‌هایی از قاره آمریکاست. پیش تر، تحقیقات انجام شده در برزیل نشان داده بود که احتمالا آلودگی زنان باردار به این ویروس باعث می‌شود که تکامل جنین دچار اختلال شود.

نشانه  نادر دیگر بیماری گیلن باره یا سندرم پلی نوروپاتی حاد و اتوایمیون است. گیلن باره؛ یک‌ بیماری التهابی حاد است که‌ دستگاه‌ عصبی‌ مرکزی‌ را گرفتار می‌کند و موجب‌ ضعف‌ عضلات‌ و بی‌حسی و بی حرکتی موضعی یا عمومی می‌شود. در بیماران مبتلا به گیلن باره، سیستم دفاعی بدن بر علیه سیستم عصبی فعال می شود و ممکن است موجب فلج حاد اندام ها و عضلات تنفسی و مرگ شود.

همه گیری جدید زیکا ویروس و شیوع ناگهانی علائم نادر و خطرناک آن در آمریکای لاتین و مرکزی، موجب واکنش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها در آمریکا (سی دی سی) شد و سی دی سی به مسافران ۲۲ کشور در آن منطقه هشدار  داد که در صورت امکان سفر خود را به تعویق بیندازند. این مرکز همچنین به زنان حامله توصیه کرد که از سفر غیر ضروری خودداری کنند. کشورهایی که در لیست ممنوعیت و هشدار سی دی سی قرار دارند شامل:

آمریکای لاتین و مرکزی: برزیل، بولیوی، کلمبیا، اکوادور، السالوادور، گواتمالا،گویان فرانسه، هندوراس، مکزیک، پاناما، پاراگوئه، سورینام، ونزوئلا و گویان

حوزه  کارائیب: باربادوس، گوادلوپ، هائیتی، مارتینیک، پورتوریکو، سنت مارتین

ساموآ در اقیانوس آرام و کیپ ورده در آفریقا

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها در آمریکا معتقد است، با وجودی که ویروس تا بحال تنها در مناطق یاد شده شایع بوده است، به دلیل مشابهت آب و هوایی، رطوبت هوا و وجود پشه ناقل آن در برخی از مناطق گرمسیری، امکان بروز آن در هوستون تگزاس و نئو اورلئان در ایالت لوئیزیانا و شهرهایی با آب و هوای مشابه نیز وجود دارد.

تنها روش برای پیشگیری از عفونت پرهیز از گزیده شدن به ‌وسیله پشه‌ها است. سی دی سی پیشنهاد می کند، افرادی که به این مناطق سفر می کنند، می بایست از اسپری های ضد پشه و دافع حشرات گزنده حاوی عصاره لیمو و اکالیپتوس، استفاده کنند

اسپری حشره کش حاوی عصاره لیمو و اکالیپتوس

درمان:

مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها در آمریکا می گوید، تابه‌حال هیچ واکسن یا درمانی برای ویروس زیکا در دست نیست. اما توصیه می کند افراد مبتلا مقادیر زیادی مایعات بنوشند و از استامینوفن برای تسکین تب و درد استفاده کنند. تجویز آسپرین و کورتون به این بیماران توصیه نمی شود. در زنان حامله نیز چنانچه تشخیص آلودگی با ویروس زیکا تأیید شود، سی دی سی توصیه می کند، مادرباردار تحت نظر متخصص بیماری های عفونی دردوران حاملگی قرار بگیرد و ر شد و تکامل جنین هر ۳ تا ۴ هفته مورد بررسی و ارزیابی مجدد قرار بگیرد.

 

پیشگیری:

تنها روش برای پیشگیری از عفونت پرهیز از گزیده شدن به ‌وسیله پشه‌ها است. سی دی سی پیشنهاد می کند، افرادی که به این مناطق سفر می کنند:

 

  • از اسپری های ضد پشه حاوی عصاره لیمو و اکالیپتوس، یا محلول های دافع حشرات گزنده نظیر (DEET دی‌ای‌ای‌تی) و (آی-آر-۳۳۵ یاIR335 ) و (پیکاردین picaridin) استفاده کنند.

 

  • لباس های پوشیده با شلوار و آستین بلند بر تن کنند.

 

  • سرپوش ظرف های نگاهداری آب را بسته و از آبهای راکد که محل تخم گذاری پشه هاست دوری کنند.

 

  • در مورد زنان حامله توصیه می شود، علاوه بر مراقبت های فوق، حتما از پشه بند استفاده کنند.

 

Share →

پاسخی بگذارید

Web Analytics