نشریه پزشکی معتبر لنست، روز دوشنبه با انتشار نتیجه یک بررسی بین المللی نشان داده که، هر سال ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار نوزاد مرده در سراسر جهان به دنیا می آیند. بنا به آمارهای به دست آمده اغلب این نوزادان در کشورهای فقیر دنیا متولد می شوند اما شیوع مرده زایی در اقشار فقیر و کم درآمد کشورهای پیشرفته نیز بسیار بالاتر از میانگین جامعه است. گزارش دیروز لنست حاکی از آن است که به رغم کاهش میزان مرگ و میر کودکان، مرده زایی کودکان هنوز یک معضل بهداشتی جهانی است. بررسی اخیر توسط پژوهشگران دانشکده بهداشت و طب گرمسیری لندن انجام شده و آنها می گویند، باور غلطی در جامعه پزشکی رایج است که تصور می کنند، مرگ جنین در رحم مادر عمدتا به دلیل نقائص کروموزمی و اجتناب ناپذیر اتفاق می افتد، در حالیکه بررسی آنها نشان داده است که فقط ۷ درصد از کودکانی که مرده به دنیا می آیند دچار نقائص جنینی پیشرفته هستند و به آن دلیل مرده اند و ۹۳ درصد مرگ جنینی قابل پیشگیری است.
دکتر حنا بلونسه، سرپرست تیم تحقیقاتی از دانشکده بهداشت و طب گرمسیری لندن می گوید: ” ۹۸ درصد مادرانی که نوزاد مرده به دنیا می آورند ساکن آفریقای جنوب صحرا و جنوب آسیا هستند و ۲ درصد در سایر کشورها متولد می شوند، اما این واقعیت هیچ کشوری را از تلاش برای بهبود وضعیت زنان مستثنی نمی کند زیرا در همه کشورها مرگ های قابل پیشگیری اتفاق می افتد.”
در میان کشورهای در حال توسعه وضعیت رواندا، کامبوج، نپال و بنگلادش رو به بهبود است و دکتر بلونسه می گوید در لیست کشورهای پیشرفته، ایسلند، فنلاند، دانمارک و هلند به ازای هر ۱۰۰۰ مرگ، بین یک تا ۲ نوزاد مرده وجود دارد، در حالیکه کانادا، آمریکا و اسپانیا، هنوز مرگ در دوران جنینی از میزان مطلوب فاصله دارد. به گفته او، عوامل زیادی برای اختلاف در میزان شیوع مرده زایی وجود دارد، اما نابرابری بین گروه های مختلف اجتماعی مهم ترین است. او تاکید می کند، اگر شما به زنان طبقه متوسط آمریکایی نگاه کنید، و زنان با تحصیلات عالی را با زنان اقلیت های قومی نژادی مقایسه کنید، مرده زایی در اقلیت ها ده برابر بیشتر است. و برای کاهش مرده زایی باید نابرابری بهداشتی و اجتماعی بین طبقات مختلف کاهش یابد.
بنا به گزارش لنست، در اغلب کشورهای حتی کم در آمد یا با درآمد متوسط، مراکز مجهز کافی برای زایمان و مراقبت های دوران بارداری وجود دارد، اما تعداد کارکنان بهداشتی آموزش دیده و آگاهی مردم درباره اهمیت مراقبت های بارداری و ضرورت زایمان ایمن کافی نیست. پژوهشگران می گویند برای حل این مسئله به همکاری بین المللی و مشارکت بین بخشی نیاز است و پیشنهاد می کنند که سازمان ملل با سرمایه گذاری در کشورهای مختلف در رفع نابرابری اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی بین کشورها و شکاف مردم فقیر و غنی در آن کشورها برنامه ریزی کند.