تعریف

کم‌کاری تیروئید نوعی بیماری است که در آن غده تیروئید به اندازه کافی نمی‌تواند برخی از هورمون‌های مهم را تولید کند.

زنان، بخصوص زنان مسن‌تر از سن ۶۰ سال به احتمال زیاد دچار کم‌کاری تیروئید می‌شوند. کم‌کاری تیروئید موجب آشفتگی تعادل طبیعی در واکنش‌های شیمیایی بدن می‌شود. این رویداد به ندرت در مراحل اولیه موجب علائم می‌شود اما اگر کم‌کاری تیروئید درمان نشود به مرور زمان می‌تواند مشکلات سلامتی مانند چاقی، درد مفاصل، ناباروری و بیماری‌های قلبی به همراه داشته باشد.

خبر خوب این است که آزمایش‌های دقیق روی عملکرد تیروئید در دسترس هستند تا کم‌کاری تیروئید تشخیص داده شود. همچنین، درمان کم‌کاری تیروئید با هورمون تیروئید مصنوعی معمولا بسیار ساده، بی خطر و موثر است، به‌خصوص هنگامی که شما و دکتر دوز مناسب را پیدا کنید.

کم‌کاری تیروئید زمانی بروز می‌کند که غده تیروئید نمی‌تواند به اندازه کافی هورمون تولید کنید. کم‌کاری تیروئید ممکن است به خاطر عوامل مختلفی رخ دهد

غده تیروئید و بیماری های وابسته به کم کاری تیروئید

علایم

علایم و نشانه‌های هیپوتیروئیدی بسته به شدت کمبود هورمون متفاوت است. اما معمولاً مشکلات به آرامی بروز می‌کنند و اغلب بیش از چند سال طول می‌کشند.

در ابتدا، به‌سختی متوجه علائم کم‌کاری تیروئید مانند خستگی و افزایش وزن می‌شوید و یا به سادگی آنها را به پیری نسبت می‌دهید. اما همانطور که سرعت سوخت و ساز بدن کاهش می‌یابد، شاید با علائم و نشانه‌های واضح‌تری روبرو شوید. علائم و نشانه‌های احتمالی کم‌کاری تیروئید عبارتند از:

  • خستگی مفرط
  • افزایش حساسیت به سرما
  • یبوست
  • خشکی پوست
  • افزایش وزن بدون علت
  • صورت پف‌آلود
  • گرفتگی صدا
  • ضعف عضلانی
  • سطح کلسترول خون بالا
  • درد عضلانی، حساسیت به لمس و سفتی
  • درد، سفتی و تورم در مفاصل
  • پریودهای نامنظم یا سنگین‌تر از دوره قاعدگی طبیعی
  • کم‌پشتی مو
  • ضربان آهسته قلب
  • افسردگی
  • اختلال حافظه

وقتی کم‌کاری تیروئید درمان نشود، علائم و نشانه‌ها به‌تدریج شدیدتر می‌شوند. تحریک دائمی غده تیروئید برای انتشار هورمون ممکن است به بزرگ‌شدگی تیروئید (گواتر) منجر شود. علاوه بر این، ممکن است فراموش‌کارتر شوید، فرایندهای فکری‌تان کندتر شود و یا احساس افسردگی کنید.

کم‌کاری تیروئید پیشرفته، معروف به میگزدما، نادر است اما زمانی که رخ می‌دهد مرگبار می‌شود. علائم این بیماری شامل کاهش فشار خون، کاهش تنفس، کاهش درجه حرارت بدن، عدم پاسخدهی و حتی کما است. در موارد شدید، میگزدما می‌تواند کشنده باشد.

کم‌کاری تیروئید در نوزادان

اگرچه کم‌کاری تیروئید اغلب زنان میانسال و مسن‌تر مبتلا می‌کند ولی هر کسی از جمله کودکان می‌توانند دچار این وضعیت بالینی شوند. نوزادانی که بدون غده تیروئید و یا با غده‌ای که درست کار نمی‌کند به دنیا می‌آیند شاید در ابتدا علائم و نشانه‌های معدودی بروز دهند. هنگامی که نوزادان با کم‌کاری تیروئید روبرو می‌شوند، مشکلات احتمالی عبارتند از:

زردی پوست و سفیدی چشم (یرقان). زردی در اغلب موارد زمانی رخ می‌دهد که کبد نوزاد قادر به انجام درست سوخت و ساز ماده‌ای به نام بیلی‌روبین نیست؛ این ماده به طور معمول زمانی شکل می‌گیرد که بدن سلول‌های قرمز خونِ قدیمی و یا آسیب‌دیده را بازیافت می‌کند.

خفگی مکرر.

زبان گنده و بیرون‌زده.

ظاهر پف‌کرده صورت.

با پیشرفت بیماری، نوزادان به احتمال زیاد دچار مشکل تغذیه می‌شوند و ممکن است دیگر قادر به رشد معمولی نباشند. همچنین با عوارض زیر روبرو شوند:

  • یبوست
  • سفتی عضلانی ضعیف
  • خواب‌آلودگی مفرط

وقتی کم‌کاری تیروئید در نوزادان درمان نشود، حتی موارد خفیف هم می‌تواند به عقب‌ماندگی شدید جسمی و روانی منجر شود.

کم‌کاری تیروئید در کودکان و نوجوانان

به طور کلی، کودکان و نوجوانانی که دچار کم‌کاری تیروئید می‌شوند، علائم و نشانه‌های مشابه بزرگسالان را بروز می‌دهند اما شاید موارد زیر را نیز تجربه کنند:

  • رشد ضعیف و در نتیجه کوتاهی قد
  • تاخیر در رشد دندان‌های دائمی
  • به تأخیر افتادن بلوغ
  • رشد ذهنی ضعیف

چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنید

در صورتی به دکتر مراجعه کنید که بدون هیچ دلیلی احساس خستگی می‌کنید و یا هر یک از علائم و نشانه‌های کم‌کاری تیروئید، مانند پوست خشک، رنگ پریده، صورت پفدار، یبوست یا صدای گرفته را بروز می‌دهید.

همچنین در صورتی باید برای آزمایش‌های دوره‌ای عملکرد تیروئید به دکتر مراجعه کنید که قبلاً عمل جراحی تیروئید داشته‌اید، درمان با ید رادیواکتیو و یا داروهای ضدتیروئید انجام داده‌اید یا پرتودرمانی روی سر، گردن یا بالای قفسه‌سینه داشته‌اید. با این حال، ممکن است سالها و حتی دهه‌ها طول بکشد تا این درمان‌ها و عمل‌ها منجر به کم‌کاری تیروئید شوند.

اگر کلسترول خون بالا دارید، با دکتر در مورد این صحبت کنید که آیا کم‌کاری تیروئید ممکن است علت بیماری باشد. همینطور اگر تحت هورمون‌درمانی برای کم‌کاری تیروئید قرار دارید، ملاقات‌های پیگیری در مطب را طبق دستور دکتر برنامه‌ریزی کنید. در ابتدا، این مهم است که مطمئن شوید که شما دوز صحیح دارو را دریافت نمائید. به مرور زمان، دوز درمانی باید تغییر داده شود.

وقتی تیروئید به اندازه کافی هورمون تولید نکند، توازن واکنش‌های شیمیایی بدن به هم می‌ریزد. عوامل متعددی در این میان دخیل هستند، از جمله بیماری‌های خودایمنی، درمان پرکاری تیروئید، رادیوتراپی، جراحی تیروئید و برخی از داروها.

تیروئید یک غده کوچک پروانه‌ای شکل واقع در جلوی گردن، درست در زیر سیب آدم است. هورمون‌های تولید شده از غده تیروئید بنام تری‌یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4) دارای تأثیر زیادی بر روی سلامت هستند و بر تمام جنبه‌های سوخت و ساز بدن اثر می‌گذارند. این هورمون‌ها آهنگ مصرف چربی‌ها و کربوهیدرات را در بدن حفظ می‌کنند، به کنترل درجه حرارت بدن کمک می‌کنند، بر ضربان قلب تأثیر می‌گذارند و تولید پروتئین را تنظیم می‌کنند.

دکتر در صورتی برای کم‌کاری غده تیروئید آزمایش انجام می‌دهد که شما احساس خستگی فزاینده می‌کنید، پوست خشک، یبوست و افزایش وزن و یا مشکلات تیروئید یا گواتر قبلی دارید.

کم کاری تیروئید

کم‌کاری تیروئید زمانی بروز می‌کند که غده تیروئید نمی‌تواند به اندازه کافی هورمون تولید کنید. کم‌کاری تیروئید ممکن است به خاطر عوامل مختلفی رخ دهد، از جمله:

بیماری خودایمنی: کسانی که دچار نوعی اختلال التهابی خاص به نام تیروئیدیت هاشیموتو می‌شوند از شایع‌ترین علت کم‌کاری تیروئید رنج می‌برند. اختلالات خودایمنی زمانی رخ می‌دهند که سیستم ایمنی بدن پادتن‌هایی را برای حمله به بافت‌های خودی تولید می‌کند. این فرآیند گاهی دربرگیرنده غده تیروئید می‌شود. دانشمندان مطمئن نیستند چرا بدن علیه خودش پادتن تولید می‌کند. برخی فکر می‌کنند ویروس و یا باکتری موجب چنین پاسخی می‌شود، در حالی که دیگران باور دارند نوعی نقص ژنتیکی دخیل است. به احتمال زیاد، بیماری‌های خودایمنی ناشی از چندین عامل هستند. اما عامل ایجاد هر چه که باشد، این پادتن‌ها بر توانایی تیروئید برای تولید هورمون تاثیر می‌گذارند.

درمان پرکاری تیروئید: افرادی که بیش از حد هورمون تیروئید تولید می‌کنند (پرکاری تیروئید) اغلب با ید رادیواکتیو و یا داروی ضدتیروئید درمان می‌شوند تا عملکرد تیروئید به حالت عادی برگردد. با این حال، درمان پرکاری تیروئید در برخی موارد می‌تواند به کم‌کاری دائمی تیروئید منجر شود.

جراحی تیروئید: از بین بردن تمام یا بخش بزرگی از غده تیروئید می‌تواند تولید هورمون را کاهش دهد یا متوقف کند. در این صورت، مجبور می‌شوید تا آخر عمر هورمون تیروئید تزریق کنید.

پرتودرمانی: اشعه مورد استفاده در درمان سرطانهای سر و گردن بر غده تیروئید تاثیر می‌گذارند و ممکن است به کم‌کاری تیروئید منجر شوند.

داروها: شماری از داروها باعث کم‌کاری تیروئید می‌شوند. برای نمونه، دارویی مانند لیتیوم وجود دارد که برای درمان اختلالات روانی خاص مصرف می‌شود. اگر در حال مصرف دارو هستید، از دکتر در مورد اثر آن بر روی غده تیروئید بپرسید.

کم‌کاری تیروئید نادرتر ممکن است از یکی از موارد زیر ناشی شود:

بیماری مادرزادی: برخی از نوزادان با غده تیروئید معیوب و یا بدون غده تیروئید به دنیا می‌آیند. در اغلب موارد، غده تیروئید به دلایل نامعلوم به اندازه معمول رشد نمی‌کند اما برخی از کودکان به حالت ارثی این اختلال دچار می‌شوند. در اغلب موارد، نوزادان مبتلا به کم‌کاری تیروئید مادرزادی در بدو تولد ظاهری طبیعی دارند. تاحدودی به همین دلیل نوزادان در بسیاری از کشورها از لحاظ تیروئید غربالگری می‌شوند.

اختلال هیپوفیز: یکی از علل نسبتا نادر برای کم‌کاری تیروئید نارسایی غده هیپوفیز برای تولید مقادیر کافی هورمون تحریک‌کننده تیروئید (TSH) است که معمولا به دلیل وجود تومور خوش‌خیم غده هیپوفیز است.

بارداری: بعضی زنان اغلب به دلیل تولید آنتی‌بادی علیه غده تیروئید، در طول بارداری و یا پس از بارداری دچار کم‌کاری تیروئید می‌شوند. کم‌کاری تیروئید در صورت عدم درمان، خطر سقط جنین، زایمان زودرس و پره‌اکلامپسی را افزایش می‌دهد. پره‌اکلامپسی نوعی بیماری است که باعث افزایش قابل‌توجه فشار خون زنان در طول سه ماه آخر بارداری می‌شود. کم‌کاری تیروئید همچنین می‌تواند به طور جدی بر جنین در حال رشد تاثیر بگذارد.

کمبود ید: ید ماده معدنی کمیابی است که در درجه اول در غذاهای دریایی، جلبک دریایی و گیاهانی یافت می‌شود که در خاک غنی از ید و نمک یددار رشد می‌کنند؛ این ماده برای تولید هورمون تیروئید ضروری است. در برخی از نقاط جهان، کمبود ید شایع است اما افزودن ید به نمک طعام عملاً این مشکل را در ایالات متحده برطرف کرده است. در مقابل، مصرف بیش از حد ید می‌تواند باعث کم‌کاری تیروئید شود.

اگرچه هر کسی ممکن است دچار کم‌کاری تیروئید شود اما در شرایط زیر با خطر بالاتری روبرو خواهید بود:

  • زنی مسن‌تر از ۶۰ سال هستید
  • نوعی بیماری خودایمنی دارید
  • یکی از بستگان نزدیک، از جمله پدر یا مادر یا پدربزرگ و مادر بزرگ نوعی بیماری خودایمنی دارند
  • با ید رادیواکتیو یا داروهای ضدتیروئید درمان شده‌اید
  • پرتودرمانی برروی گردن و یا قسمت بالای قفسه‌سینه دریافت کرده‌اید
  • تا به حال عمل جراحی تیروئید (تیروئیدکتومی جزئی) داشته‌اید
  • در طول شش ماه گذشته باردار شده‌اید و یا زایمان داشته‌اید

کم‌کاری تیروئید تا زمانی که درمان نشود به برخی مشکلات سلامتی منجر خواهد شد:

گواتر: تحریک دائمی تیروئید برای آزادسازی هورمون بیشتر ممکن است موجب بزرگ‌شدگی غده شود که به آن اصطلاحاً گواتر می‌گویند. تیروئیدیت هاشیموتو یکی از شایع‌ترین علل گواتر به شمار می‌رود. اگر چه گواتر بطور کلی وضعیت چندان ناراحت‌کننده‌ای نیست، اما وقتی بزرگ‌تر می‌شود بر ظاهر شما تاثیر می‌گذارد و ممکن است با بلع یا تنفس تداخل پیدا کند.

مشکلات قلبی: کم‌کاری تیروئید همچنین شاید با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی همراه شود، عمدتاً به دلیل سطح بالای کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) – کلسترول «بد» – که در افراد مبتلا به کم‌کاری غده تیروئید رخ می‌دهد. حتی کم‌کاری تیروئید تحت بالینی، نوعی بیماری خوش‌خیم‌تر ناشی از تیروئید واقعی، می‌تواند به افزایش سطح کلسترول تام منجر شود و به توانایی پمپاژ قلب لطمه بزند. کم‌کاری تیروئید همچنین می‌تواند به نارسایی قلبی و بزرگ شدن عضله قلب منجر شود.

مسائل مربوط به سلامت روان: افسردگی شاید در اوایل کم‌کاری تیروئید رخ دهد و به مرور زمان شدیدتر شود. کم‌کاری تیروئید همچنین عملکرد ذهنی را کُند می‌کند.

بیماری عصبی محیطی (نوروپاتی): کم‌کاری تیروئید مهارنشده در درازمدت می‌تواند به اعصاب صدمه بزند؛ منظور اعصابی است که حامل اطلاعات از مغز و نخاع به بقیه نقاط بدن مانند دست و پا هستند. علائم و نشانه‌های نوروپاتی محیطی شامل درد، بی‌حسی و سوزن‌سوزن شدن در ناحیه مبتلا به آسیب عصبی می‌شود. همچنین ممکن است باعث ضعف عضلانی و یا از دست دادن کنترل عضلات شود.

میگزدما: این، بیماری نادر مرگبار در نتیجه کم‌کاری تیروئیدی رخ می‌دهد که مدتی طولانی تشخیص داده نشده است. علائم و نشانه‌های آن شامل حساسیت شدید در برابر سرما و خواب‌آلودگی و در نهایت بی‌حالی عمیق و بی‌هوشی. کمای میگزدما ممکن است به خاطر آرام‌بخش‌ها، عفونت و یا استرس‌های دیگر در بدن رخ دهد. اگر علائم و نشانه‌های میگزدما دارید، به درمان فوری و اضطراری پزشکی نیاز خواهید داشت.

ناباروری: سطح پایین هورمون تیروئید می‌تواند با تخمک‌گذاری تداخل پیدا کند و موجب تضعیف باروری شود. علاوه بر این، برخی از علل کم‌کاری تیروئید، مانند اختلال خودایمنی نیز به توانایی باروری آسیب می‌زنند. درمان کم‌کاری تیروئید با جایگزینی هورمون تیروئید شاید توانایی باروری را به طور کامل برنگرداند. سایر مداخلات درمانی نیز شاید لازم باشد.

نقائص هنگام تولد: نوزادان متولد شده از زنان مبتلا به بیماری تیروئید درمان‌نشده ممکن است نسبت به نوزادانِ متولد شده از مادران سالم بیشتر در معرض خطر نقص تولد قرار داشته باشند. این کودکان همچنین بیشتر در معرض ابتلا به مشکلات فکری و رشد جدی قرار دارند. نوزادان با کم‌کاری تیروئید درمان‌نشده هنگام تولد در معرض خطر مشکلات جدی برای رشد جسمی و ذهنی هستند. اما اگر این وضعیت بالینی در چند ماه اول زندگی تشخیص داده شود، شانس رشد طبیعی بسیار عالی خواهد بود.

به احتمال زیاد ابتدا به دکتر خانوادگی یا پزشک عمومی مراجعه خواهید کرد. در برخی موارد، ممکن است به دکتر متخصص در ترشح غدد بدن ارجاع داده شوید.

در اینجا برخی اطلاعات مفید ارائه می‌شود تا برای قرار ملاقات با دکتر آماده شوید و بدانید چه انتظاراتی باید از دکتر داشته باشید.

از آنجا که کم‌کاری تیروئید در زنان مسن شایع‌تر است، برخی از پزشکان توصیه می‌کنند که زنان مسن‌تر در طول معاینات فیزیکی سالانه معمولی برای این اختلال غربالگری شوند.

شیوه های متفاوت تشخیص کم کاری تیروئید

کارهایی که می‌توانید انجام دهید

از هر گونه محدودیت پیش از ملاقات با دکتر آگاهی داشته باشید. هنگامی که با دکتر قرار ملاقات می‌گذارید، حتماً پرس‌و‌جو کنید که چه کارهایی را باید از قبل انجام دهید.

نشانه‌های بیماری را یادداشت کنید، از جمله هر گونه مواردی که به نظر می‌رسد به علتِ ملاقات پزشکی مربوط نباشد.

اطلاعات شخصی کلیدی را یادداشت کنید، از جمله استرس عمده یا هر گونه تغییر اخیر در زندگی.

داروهایتان را فهرست کنید، ویتامین‌ها و مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید.

در صورت امکان، بردن یکی از اعضای خانواده یا دوست را به همراه خودتان در نظر بگیرید. کسی که همراه‌تان باشد شاید نکته‌ای را به یاد بیاورد که شما متوجه نشده‌اید یا فراموش کرده‌اید.

سوالاتی را یادداشت کنید تا از دکتر بپرسید.

فهرست کردن سوالاتی که باید از دکتر بپرسید می‌تواند به بهره‌برداری بهینه از زمان ملاقات پزشکی کمک کند. برای کم‌کاری تیروئید، برخی از سوالات اساسی عبارتند از:

  • چه عواملی به احتمال زیاد باعث بروز علائم یا چنین بیماری در من شده‌اند؟
  • آیا علل احتمالی دیگر برای اسهال وجود دارد؟
  • چه آزمون‌هایی نیاز دارم؟
  • آیا این بیماری موقتی است یا مزمن؟
  • بهترین اقدام عملی چیست؟
  • شیوه‌های درمانی جایگزین برای پیشنهاد اولیه شما چیست؟
  • من ناراحتی‌های بالینی دیگری دارم. چگونه می‌توانم بیماری را به بهترین شیوه مدیریت کنم؟
  • آیا محدودیت‌هایی وجود دارد که باید رعایت کنم؟
  • آیا باید به متخصص مراجعه کنم؟
  • آیا هیچ جایگزین عمومی برای داروهای تجویزی وجود دارد؟
  • آیا بروشور یا مطالب چاپی دیگری وجود دارد که برای مطالعه با خودم ببرم؟ چه وب‌سایت‌هایی را پیشنهاد می‌کنید؟

چنانچه سوالات دیگری در ذهن دارید، به هیچ وجه معطل نکنید.

چه انتظاراتی باید از پزشک داشته باشید

دکتر به احتمال زیاد تعدادی از سوالات زیر را خواهد پرسید:

  • چه زمانی علائم بیماری بروز کرد؟
  • آیا نشانه‌های بیماری مداوم بوده‌اند یا گاه‌به‌گاه؟
  • علائم چقدر شدید هستند؟
  • آیا مواردی وجود دارد که به نظر می‌رسد علائم بیماری را بهبود می‌دهند؟ نام ببرید
  • آیا مواردی وجود دارد که به نظر می‌رسد علائم بیماری را وخیم‌‌تر می‌کنند؟ نام ببرید

از آنجا که کم‌کاری تیروئید در زنان مسن شایع‌تر است، برخی از پزشکان توصیه می‌کنند که زنان مسن‌تر در طول معاینات فیزیکی سالانه معمولی برای این اختلال غربالگری شوند. برخی پزشکان همچنین توصیه می‌کنند که زنان باردار و یا زنانی که قصد دارند باردار شوند برای کم‌کاری تیروئید آزمایش شوند.

به طور کلی، دکتر در صورتی برای کم‌کاری غده تیروئید آزمایش انجام می‌دهد که شما احساس خستگی فزاینده می‌کنید، پوست خشک، یبوست و افزایش وزن و یا مشکلات تیروئید یا گواتر قبلی دارید.

درمان استاندارد برای کم‌کاری تیروئید شامل استفاده روزانه از هورمون تیروئید مصنوعی لووتیروکسین (Levothroid، Synthroid، غیره) است

درمان بیماری کم کاری تیروئید

آزمایش‌های خون

تشخیص هیپوتیروئیدی بر اساس نشانه‌های بیماری و نتایج حاصل از آزمایش خون صورت می‌گیرد که سطح TSH و گاهی سطح هورمون تیروئیدی تیروکسین را اندازه‌گیری می‌کند. سطح پایین تیروکسین و TSH بالا نشانگر کم‌کاری غده تیروئید است. دلیلش این است که هیپوفیز مقدار بیشتری TSH تولید می‌کند تا غده تیروئید را برای ساختن هورمون تیروئید بیشتر تحریک کند.

در گذشته، پزشکان قادر به تشخیص کم‌کاری تیروئید نبودند تا زمانی که علایم نسبتا پیشرفته می‌شد. اما با استفاده از آزمون حساس TSH، پزشکان قادرند اختلالات تیروئید را بسیار زودتر تشخیص دهند؛ اغلب قبل از اینکه متوجه علائم شوید. از آنجا که آزمون TSH بهترین تست غربالگری است، دکتر به احتمال زیاد ابتدا TSH را بررسی می‌کند و بعد در صورت نیاز سراغ آزمایش هورمونی تیروئید‌می‌رود. آزمون‌های TSH نیز نقش مهمی در مدیریت کم‌کاری تیروئید ایفا می‌کنند. در حقیقت به دکتر در تعیین دوز مناسب دارو در ابتدا و به مرور زمان کمک می‌کنند.

به علاوه، تست TSH به تشخیص بیماری به نام کم‌کاری تروئید تحت بالینی کمک می‌کند که معمولا هیچ علائم و نشانه‌های بیرونی ندارد. در این وضعیت، سطح تری‌یدوتیرونین و تیروکسین در جریان خون طبیعی است، اما بالاتر از سطح نرمال TSH است.

درمان استاندارد برای کم‌کاری تیروئید شامل استفاده روزانه از هورمون تیروئید مصنوعی لووتیروکسین (Levothroid، Synthroid، غیره) است. این داروی خوراکی می‌تواند میزان هورمون کافی را برگرداند و علائم و نشانه‌های کم‌کاری تیروئید را برطرف کند.

یک تا دو هفته پس از شروع درمان، متوجه خواهید شد که کمتر احساس خستگی می‌کنید. دارو به تدریج باعث کاهش سطوح کلسترول می‌شود که به خاطر این بیماری بالا رفته بود. همچنین هر گونه افزایش وزن را به حالت عادی برمی‌گرداند. درمان با لووتیروکسین معمولا مادام‌العمر است اما از آنجا که دوز مصرفی شاید تغییر کند، دکتر به احتمال زیاد سطح TSH را هر سال بررسی خواهد کرد.

تعیین دوز مناسب شاید زمان ببرد

برای تعیین دوز مناسب لووتیروکسین در ابتدا، دکتر به طور کلی سطح TSH را پس از دو تا سه ماه بررسی می‌کند. مقادیر بیش از حد هورمون می‌تواند عوارض جانبی داشته باشد، از قبیل:

  • افزایش اشتها
  • بی‌خوابی
  • تپش قلب
  • لرزش

اگر بیماری عروق کرونر و یا کم‌کاری تیروئید شدید داشته باشید، دکتر ممکن است درمان را با مقدار کمتری از دارو شروع کند و به تدریج دوز را افزایش دهد. جایگزینی تدریجی هورمون فرصتی به قلب‌تان می‌دهد تا با افزایش سوخت و ساز همگام شود.

لووتیروکسین نسبتا ارزان است و عملاً باعث هیچ عوارض جانبی نمی‌شود مگر آنکه در دوز نامناسب مصرف شود. اگر مارک‌های دیگری از دارو را مصرف می‌کنید، حتماً به دکتر اطلاع دهید تا مطمئن شود که هنوز دوز مناسب را دریافت می‌کنید. همچنین، دوزهای دارو را فراموش نکنید و مصرف مواد دارویی را ترک نکنید، حتی اگر حالتان بهتر شده باشد. اگرنه، نشانه‌های هیپوتیروئیدی به تدریج باز خواهد گشت.

جذب مناسب لووتیروکسین

برخی داروها، مکمل‌ها و حتی برخی از غذاها ممکن است بر توانایی جذب لووتیروکسین تاثیر بگذارند. در صورتی با دکتر گفتگو کنید که مقادیر زیادی از محصولات سویا می‌خورید یا رژیم غذایی با فیبر بالا می‌گیرید و یا داروهای دیگر مصرف می‌کنید، از جمله:

  • مکمل‌های آهن
  • کلستیرامین
  • هیدروکسید آلومینیوم که در برخی آنتی‌اسیدها وجود دارد
  • مکمل‌های کلسیم

اگر کم‌کاری تیروئید تحت بالینی دارید، در مورد شیوه درمان با دکتر صحبت کنید. افزایش نسبتاً خفیف در میزان TSH، احتمالا هیچ سودی برای درمان هورمون تیروئید نخواهد داشت و درمان حتی می‌تواند زیان‌آور باشد. از سوی دیگر، هورمونهای تیروئید برای سطح TSH بالاتر ممکن است سطح کلسترول، توانایی پمپاژ قلب و سطح انرژی را بهبود بخشد.

اگر چه بسیاری از پزشکان تیروکسین مصنوعی را توصیه می‌کنند، ولی عصاره‌های طبیعی حاوی هورمون تیروئید حاصل از غده تیروئید خوک موجود است. این محصولات حاوی هم تیروکسین و هم تری‌یدوتیرونین هستند. داروهای تیروئید مصنوعی تنها حاوی تیروکسین هستند و تری‌یدوتیرونین که بدن نیاز دارد از تیروکسین مشتق می‌شود.

عصاره‌ها تنها بصورت نسخه‌ای موجود هستند و نباید با کنسانتره های غددی که در فروشگاه‌های مواد غذایی طبیعی فروخته می‌شوند اشتباه گرفته شوند. این محصولات از سوی اداره غذا و دارو کنترل نمی‌شوند و قدرت و خلوص آنها تضمین شده نیست.

Web Analytics